6 hatásos videós hirdetés sablon és elkészítésük

 

2021-ben a videós kreatívok remekül működnek, és könnyen lehet, hogy jobb eredményeket hoznak a vállalkozásodnak Facebook hirdetésekben használva, mint a statikus képek.

Ráadásul néhány ilyen videó elkészítésével lehetőséged lesz a Youtube-on is hirdetni akár ügyfélszerző, akár remarketing céllal, ami új lehetőségeket nyit meg a számodra.

Ebben az anyagban megmutatjuk, hogy hogyan tudsz könnyen és gyorsan jól működő videós kreatívokat készíteni a hirdetéseidhez, 6 példa bemutatásán keresztül. 

Tapasztalni fogod, hogy ezeknek az elkészítése nem túl bonyolult, és nem is szükséges hozzá egy profi stúdió, elég egy újabb okostelefon.

előkészületek: Otthoni stúdió 20 000 Forintból

Ha nem szeretnéd kiszervezni a termékképek, illetve videók készítését, egy minimális tudással a saját otthonodban is kiváló kreatívokat készíthetsz.

Az otthoni stúdiód berendezéséhez szükséged lesz pár eszközre. Azonban ezek költsége elenyésző és ha belejössz a videózásba, bármilyen hirdetésötlet is jut eszedbe, meg fogod tudni valósítani azt.

Manapság már igazán alacsony áron van lehetőséged berendezni egy alapvető stúdiót az otthonodban, pár eszközre lesz csak szükséged:

előkészületek:
videóvágó szoftverek

A videók vágása egy olyan terület, melynek elsajátítása időbefektetést igényel, – mint minden más készség – ha profin szeretnéd csinálni. 

A Premiere Pro és a Final Cut egyértelműen piacvezető megoldások a videóvágás terén, viszont ezek professzionális felhasználóknak készültek. Ezek használatának elsajátítása sok időt és energiát vesz el, de szerencsére létezik rájuk alternatíva.

Az alábbiakban bemutatunk pár olyan egyszerűen használható videóvágó szoftvert, melyeket kb. fél óra gyakorlás után magabiztosan fogsz tudni kezelni.

Online videóvágó szoftverek

A videóvágás legegyszerűbb módja egyértelműen az online videóvágó eszközök használata.

Az Offeo egy kiváló eszköz erre, melynek hatalmas előnye, hogy nem kell letölteni, nagyon felhasználóbarát és kifejezetten marketingcélú videók készítésére hozták létre.

Használatához semmilyen előképzettség nem kell, konkrétan „drag and drop” technológiával működik, tehát az egyes effekteket és áttűnéseket szimplán csak rá kell húzni a videóra.

Rengeteg előre elkészített sablon elérhető, így ha jelenleg kizárólag képekkel rendelkezel, ezekből is egyszerűen létre tudsz hozni egy videót.

19 dollárba kerül havonta, viszont ha szép videókat szeretnél készíteni gyorsan, előzetes videóvágó készség nélkül, egy jó döntés lehet beruházni rá:

Mobil videóvágó szoftverek

Szerencsére manapság már mobilon / tableten is elérhetőek olyan videó vágó szoftverek, melyek kezelése nem igényel hatalmas időbefektetést.

Mivel ezek az applikációk nem professzionális használatra készültek, a képességeik korlátozottak egy profi alkalmazáshoz képest, de ezekkel is nagyon szép videókat lehet készíteni egyszerűen:

1. videó: Product demos -
Termék bemutatók

A product demo, azaz a különböző termékbemutatók az egyik leggyakoribb videós hirdetéstípusok. Okkal ilyen gyakoriak, mivel egy jól felépített értékesítési folyamatban nagyon jól tudnak illeszkedni.

Egy jól komponált termékbemutató egyrészt bemutatja, hogy hogyan kell használni a terméket, hogy néz ki, miből készült, tehát a termék paramétereit. 

Másrészt a termék paraméterei mellett kiemelt hangsúlyt kell fordítani a működésére, hogy hogyan kell használni. Ha ezek az elemek szerepelnek a termékbemutatós videódban, nem lőhetsz mellé.

Kiváló termékközpontú videó, ami egy érdekes szemszögből fogja meg a lényeget, hiszen egy kislány „teszteli” a szemüveg rugalmasságát. Mindenképp látványosnak és érdekesnek mondható, nagyon jól megtartja a nézők figyelmét.

A videó elkészítésekor a következő tanácsokat érdemes szem előtt tartani:

Egy ilyen videót az Offeo használatával nagyon egyszerűen létre lehet hozni, ráadásul csak termékképek szükségesek hozzá.

2. videó: Case studies -
Esettanulmányok

Az úgynevezett case studies videók is kiválóan alkalmazhatóak az értékesítési folyamatban, azonban ez tipikusan nem az a videó, amivel hideg közönségre célzunk. 

A legjobb elhelyezkedése a mid-funnelben van, azaz az értékesítési folyamatod „közepén”. 

Ezzel a videós kreatívval nagyon sok kérdést meg lehet válaszolni az analitikus gondolkodású embereknek, akik egyébként is összehasonlítás alapon vásárolnak.

Az esettanulmány jellegű videóban mutasd be, hogy a terméked miért jobb, mint a versenytársaid terméke, milyen hasznai vannak a használatának. 

A legjobb ezekre általában a before-after jellegű videó vagy a különböző összehasonlító videók. 

Például, ha egy üvegpalackot szeretnél szemléltetni, hogy mennyire környezetbarát, jó ötlet lehet az 1 db üvegpalackot szembeállítani 10 000 PET palackkal, vagy egy alumínium szívószálat több ezer szívószállal. 

A lényeg, hogy nagyon látványos összehasonlításokat mutass be benne.

A forgatáskor ügyelj arra, hogy a termék felett / alatt / mellett hagyj ki helyet, ahova tudsz írni vagy különböző grafikákat (pl. környezetbarát pecsét) tudsz tenni. Ezeknél a szövegeknél a száraz tényekre fókuszálj, azokra amelyekben a terméked különbözik a többi hasonló terméktől vagy amiben megváltoztatja a vásárló életét.

3. videó: Social proof -
Társadalmi megerősítés

A social proof egy nagyon fontos eleme nem csak a videós kreatívoknak, de a landing page-nek és az e-mail marketingnek is. Ide tartoznak a különböző influencer megjelenések, a vásárlói vélemények és a felhasználók / vásárlók által generált kontent is (UGC – User Generated Content).

Nagyon sokakat az billent át a vásárlási döntés meghozatalán, hogy látják mások kezében a terméket vagy mások pozitív véleményét a termékről.

Fontos kiemelni, hogy ennek is megvan a konkrét helye a funnelben: ezzel vagy hideg közönségre érdemes célozni vagy a nagyon meleg, retargeting / reengagement közönségre. Az analitikus, összehasonlító gondolkodású embereknek nem sokat jelentenek ezek a kreatívok, nekik érdemesebb a problémaközpontú hirdetések futtatása. 

Sokan úgy gondolják, hogy csak a kiválóan komponált, tökéletes fényekkel és zenei alájátszással elkészített videók a megfelelőek, azonban kiemelkedően sok esetben sokkal jobban teljesítenek az emberközelibb, egyszerűen csak lekamerázott videók, amelyek alatt nincs zene és nem tökéletesek a fények.

Ezek azt az érzést keltik a felhasználókban, hogy ez nem egy megjátszott videó, hanem egy valódi vélemény, ajánlás a termékről.

Az átlag felhasználó vertikálisan tartja a telefonját kamerázás közben, így ezt a típusú kreatívot mindenképp így érdemes forgatni.  

Egy ehhez hasonló videót szinte bármelyik influencer forgathat a vállalkozásod számára, mégis nagyon jól működhet a hirdetésekben.

Az első social proof típusú videó, amit átnézünk, vásárlói véleményekből tevődik össze: 

Ezekhez a videókhoz sem kell más, kizárólag termékképek és vásárlói vélemények. Ha ezek rendelkezésre állnak, nagyon egyszerűen létrehozhatod ezeket a termék és véleményközpontú videókat.

A második social proof típusú videó, amit átnézünk a termékekre adott reakciók.

Sokaknak meg sem fordul a fejében, de kiváló kreatív lehet a termékekre adott reakciók. Természetesen ezt is fel lehet venni stúdió körülmények között színészekkel, de nagyon fontos figyelni arra, hogy megmaradjon az „amatőr” jellege a videónak, azaz ne legyen nagyon megjátszva és ne legyen a végtelenségig tökéletesítve.

Ezeket a videókat influencerek (pénzért vagy termékért cserébe) illetve vásárlók (kuponkódért cserébe) forgatták a vállalkozások számára. Ha teheted, próbáld meg te is rávenni vásárlóid vagy együttműködni influencerekkel hasonló videókért.

Ezt a videót már egy színész forgatta. Jól látszik, hogy jóval összeszedettebb, mint az előző kettő és a vásárlók lehetséges kérdéseit válaszolja meg benne, marketing szemlélettel.

4. videó: Unboxing -
Kicsomagolás élménye

Az unboxing videók elhelyezkedése egyértelműen a low-funnel, azaz szintén egy utolsó löket a vásárlási döntés meghozatalához. Mindenképp olyan közönségre célozz ezzel, akik a vásárlási fázis végén járnak, tehát például a kosárelhagyók egy tökéletes példa erre.

Ezzel a videóval nagyon jól be lehet mutatni, hogy mire számítson a vevő és vágyat kelteni az adott termék birtoklását illetően. 

Egy ehhez hasonló videót szintén bármelyik influencer képes forgatni neked, mégis kiválóan teljesíthet az értékesítési rendszeredben.

A videó elkészítésekor a következő tanácsokat érdemes szem előtt tartani:

Ezt az unboxing videót színésszel és kiváló fénytechnikákkal vették fel, valamint valószínűleg valamilyen professzionális videóvágót használtak hozzá. Ha esetleg színészt és stábot bérelsz fel, egy ehhez hasonló videót mindenképp készíttess el velük.

5. videó: Lifestyle -
Életstílus

A Lifestyle videók a leggyakoribbak, amit az emberek kérnek egy videóstól, ha termékfotózásra / videózásra kerül sor. 

Ez a videós kreatív a top funnelben teljesít jól, tehát hideg közönségre érdemes célozni vele, hogy minél több embert kattintásra bírj azok közül, akik még nem ismerik a vállalkozásod.

Sokan elkövetik a hibát, hogy kizárólag ilyen videókkal hirdetnek. Fontos megjegyezni, hogy ez a kirakósnak csak egy darabja, de valószínűleg eladni nem ez a videó fog, viszont forgalomterelésre kiváló.

A forgatás során azon legyen a hangsúly, hogy milyen élete lehet a vásárlónak, ha birtokolja a terméket: itt már nagy szerepet játszanak a fények, a zenei aláfestés és a tökéletes komponálás. Próbáld meg minél jobban átadni azt az életérzést, amire a vásárlók vágynak.

Nézzünk pár példát a lifestyle videókra:

Ezek a videók igazi lifestyle videóknak mondhatóak, hiszen nagyon jól megjelenik benne az az életstílus, amit az egyes vállalkozások képviselnek.

6. videó: Closer -
Az utolsó lépcsőfok

A legutolsó lépcsőfok a funnelben az úgynevezett Closer ads, azaz a „Záró hirdetések”. Ebben semmi mást nem érdemes kommunikálni, kizárólag az ajánlatot: jelentkezz most, 10% kedvezmény, ingyenes szállítás.

Annál jobb ez a hirdetés, minél személyre szólóbb. Tehát, ha például kosárelhagyókra célzol, jelenjen meg valahol a hirdetésben, hogy „elmentettük a kosarad” vagy „a kosaradban felejtettél valamit”. Ezzel megszólítva érzik magukat a felhasználók és egy jól célzott ajánlat.

A képi hirdetés megfelelője ennek a kreatívnak az úgynevezett POW hirdetés, azaz a Product On White. A termék egy egyszerű fehér háttérrel és egy erős Call To Actionnel.

Ez a két videó kizárólag az ajánlatra és a termékre fókuszál, hiszen egy closer videós hirdetésnek pont ez a célja. Ezeket a videókat az Offeo segítségével gyerekjáték megcsinálni, hiszen nem konkrét videóról van szó, csak a grafikák mozognak, villognak benne. Ha van pár termékképed, nagyon gyorsan elkészíthetsz ehhez hasonló videókat.