Youtube hirdetések optimalizálása

Miután a YouTube hirdetések indítása anyagban tanultakat átültetted a gyakorlatba és egyre több konverziód érkezik erről a platformról, érdemes lesz optimalizálni a hirdetéseid. Ebben az anyagban átnézzük, hogy pontosan hogyan is hozhatod ki a maximumot 1-1 hirdetésből, hogyan skálázd fel őket és mik azok a hibák, amiket haladó szinten el lehet követni a YouTube hirdetésekkel. Fontos, hogy ez egy haladóbb anyag, akkor tudod igazán kihasználni az itt bemutatottakat, ha 30 nap alatt sikerült legalább 100 konverziót szerezned.

Hirdetések skálázása
és optimalizálása

Ha 1 hónap alatt sikerült elérned a 100 konverziót, valószínűleg te is látod, hogy a YouTube egy igen ígéretes forgalomforrása a vállalkozásodnak.

Ha egyelőre még nem sikerült elérned a 100 konverziót 30 nap alatt, akkor tesztelj tovább, költs kicsivel többet, de a lényeg, hogy mindenképp fordíts megfelelő figyelmet a YouTube hirdetésekre.

Ez egy haladóknak szóló anyag, ami a YouTube hirdetések indítása című anyagra épül, így ennek feldolgozása elengedhetetlen az alábbi anyag megértéséhez. Ebben az anyagban arra hagyatkozunk, hogy az első részt már feldolgoztad és átültetted a gyakorlatba. 

második kampány elindítása (CÉL CPA kampánycéllal)

Az első YouTube hirdetés elindításával kapcsolatos anyagban azt javasoltuk, hogy Konverziók maximalizálása céllal indítsd el az első hirdetésedet az első 100 konverzió eléréséig, 30 napon belül. 

Amint ezt elérted célszerű levonni a következtetéseket, és a következő kampányt már „Cél CPA” céllal indítani. 

Kezdetben a Cél CPA értékeként add meg a korábban tapasztalt CPA értéked másfél-kétszeresét. Az idő múlásával ezt majd csökkentheted, viszont érdemes mindig egy kicsivel a valódi cél CPA felett tartani.

Mivel ez már egy skálázó kampány lesz, ebben az esetben a javasolt hirdetési költés a cél CPA értéked 5-10x-ese. 

Ha nem érzed még, hogy ideje lenne a CPA 10x-esét elkölteni egy kampányra, nyugodtan indulj csak az 5x-ösével, viszont ez a minimum, amivel javasolt az ilyen típusú hirdetések indítása.

Ebbe a kampányba a tesztelés során legjobban működő célközönségeket illetve hirdetéseket tedd. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség további tesztelésre, sőt a folyamatos tesztelés elengedhetetlen része a YouTube hirdetéseknek.

Amint nyertes közönséget kreatívot találtál, vizsgáld meg jobban, hogy miért is működik ez a kreatív és próbálj meg ahhoz hasonlóakat készíteni, illetve optimalizálni (például egy narrációval), hogy felülmúld az eredményeket.

Amint elkezdenek futni a hirdetések, folyamatosan monitoroznod kell az eredményeket. 

Kapcsold le a Kampányt, ha:

Miután a kampány hozott legalább 20-30 konverziót, el lehet kezdeni csökkenteni a Cél CPA értékét 20%-kal. Fontos, hogy ha teljesen meg vagy elégedve az aktuális CPA-val, ne nyúlj hozzá, nyugodtan hagyd futni.

Ha a Cél CPA csökkentés 20%-kal nem vált be, tehát a következő 20-30 konverziót drágábban hozza, mint előtte, emeld vissza a Cél CPA értékét 20%-kal az eredeti szintre.

Ha bevált a csökkentés és olcsóbban hozza, újra megpróbálhatod csökkenteni 20%-kal és így tovább. Minden fióknál meg kell találni azt a Cél CPA értéket, amivel a leghatékonyabban működnek a kampányok.

Előfordulhat az is, hogy túl magas Cél CPA értéket adtál meg, ebben az esetben a Google figyelmeztetni fog:

Ebben az esetben csökkentsd lejjebb a Cél CPA értékét.

Fontos még egyszer kiemelni, hogy ha sikerült találni egy olyan Cél CPA értéket, ami neked megfelelő, és rendkívül profitábilisan fut az adott kampány, NE CSÖKKENTSD TOVÁBB A CÉL CPA-t.

Elkezdhetsz kísérletezni egy új kampányban ettől is kisebb Cél CPA-val, viszont ha egy kampány már jól van optimalizálva és megbízhatóan fut, egy ilyen csökkentés azt eredményezheti, hogy leromlik a teljesítménye.

Alapvetően elmondható, hogy ha Cél CPA kampányokat indítasz, alacsonyabb CPA-val tudsz hirdetni. Ez különösen a nagy, hideg célközönségekre igaz, ami egy normális hirdetési fiók esetében kiteszi a költés 70%-át, így törekedj arra a későbbiekben, hogy a költésed kb. 70%-a Cél CPA típusú hideg közönségekre menjen.

Cél CPA kampányok esetén különösen vedd figyelembe az alábbiakat:

Ez azt jelenti, ha például a valós, kívánt CPA értéked 2.000 Ft, akkor egy Cél CPA kampányt minimum 15.000 Forint költségkerettel indíts, de optimálisan ez 40.000 Forintot jelent.

Kulcsszó kampányok optimalizálása

Ha a tesztelés során 1-1 kulcsszó nagyon jól működött, megpróbálhatsz ezekkel is skálázni, illetve az adott kampányokat optimalizálni.

Kulcsszó alapú kampányoknál kapcsold le a kulcsszót, ha:

A kampány adott kulcsszavait a Google ADS KULCSSZAVAK (vagy Keywords) résznél találod. Itt a YouTube hirdetések indítása anyagban bemutatott módon beállított oszlopnézet segítségével vizsgáld meg az adott kulcsszavak Költség/Konverzió értékét, majd ez alapján hozd meg a döntést a leállításról vagy a skálázásról.

Fontos, hogy a Költség/Konverzió mellett vizsgáld meg a Költség oszlopot is, ha ez a Cél CPA 2x-ese, de nem hozott konverziót, a tanultak szerint kapcsold le:

ELhelyezés típusú kampányok optimalizálása

Könnyen előfordulhat, hogy a te vállalkozásodban az elhelyezés típusú kampányokkal érdemes skálázni. Ilyen esetben az elhelyezés típusú kampányoknál kapcsold le azokat az elhelyezéseket, ahol:

Fontos megjegyezni, hogyha például Affinity audiences vagy bármi más típusú hirdetéseket futtatsz, akkor is elképzelhető, hogy az egyes elhelyezések nem működnek megfelelően.

Javasolt minden kampány esetében megvizsgálni az egyes elhelyezések teljesítményét, hogy optimalizálhasd az eredményeket. Egy-egy ilyen módosítás 10-30%-kal is javíthatja a kampányod eredményességét.

Az egyéb típusú hirdetéseknél a rosszul teljesítő elhelyezéseket nem lekapcsoljuk, hanem kizárjuk a kampányból az alábbi módon:

Válaszd ki az adott kampányt, majd az elhelyezéseket. Itt az oszlopnézet bontása szerint vizsgáld meg az egyes elhelyezések eredményességét, majd a rosszakat jelöld ki. A megjelenő kék sávban kattints a módosítás (vagy Edit) gombra és egyszerűen zárd ki ezeket a kampányból:

Költségek csökkentése

Alapvetően a YouTube hirdetések során nagyon sok olyan eset lehetséges, ahol az elköltött pénz nem hozza a megfelelő eredményeket.

Ilyen lehet az egyes készülékeken való elhelyezés, a kor, az eszköz vagy a felhasználók neme.

Az ilyen eseteket nagyon sokan nem vizsgálják, pedig a költségeket akár 30%-kal lehet csökkenteni azáltal, hogy odafigyelsz ezekre és bizonyos időközönként optimalizálsz rajtuk.

A Google-nek van egy saját riport készítő eszköze, aminek a segítségével megvizsgálhatod, melyek azok a az eszközök / életkorok / nemek / stb… amelyek a te vállalkozásod esetében jól működnek és melyek azok amelyek nem.

Az ilyen riportok készítéséhez kattints a Google Ads kezelőfelületén a JELENTÉSEK – JELENTÉSEK – EGYÉNI lehetőségre:

Itt rendkívül sok nézetben meg tudod jeleníteni az egyes riportokat, azonban az általunk javasolt nézet a Táblázat.

A táblázat oszlopait és sorait teljesen személyre szabhatod.

Javasolt egy, az eddigi oszlopnézethez hasonlót beállítani. Tegyük fel, hogy meg szeretnénk vizsgálni a konverziót, a költséget és a költség / konverziót a felhasználók életkora szempontjából, majd kizárni a rossz életkorokat vagy kizárólag a legjobbakra indítani kampányt.

A táblázatkezelő „drag and drop” alapon működik, tehát a jobb oldali oszlopból a táblázat soraihoz vagy oszlopaihoz át kell húznod az egyes mérőszámokat.

A táblázat oszlopaihoz vedd fel a mérőszámokat, a soraihoz pedig az életkort az alábbi módon:

Jelen esetben elmondható, hogy egyértelműen a 45-54 életkorú felhasználókra a legérdemesebb hirdetni, viszont ezen fiók esetében az összes többi Költség/Konverzió a cél CPA alatt van, így ezeket sem érdemes kizárni, viszont érdemes lehet egy skálázó kampányt indítani kizárólag a 45-54 életkorú felhasználókra.

Vizsgáld meg a következő adatokat ugyanezen mérőszámok alapján a saját vállalkozásod esetében külön-külön:

(egyszerűen csak töröld ki a sorból az életkort, és cseréld ki az alábbiak valamelyikére)

Költés skálázása
és funnel optimalizálás

Amikor azt tapasztalod, hogy egy kampány nagyon jól teljesít, érdemes lesz megemelni a költségkeretét, hogy még több konverziót hozzon. A költésemelés a Google szempontjából egy nagyobb módosításnak számít, így az algoritmusnak egy kis időre van szüksége, hogy újra megfelelően működjön.

Pontosan ezért, a jellemző kampányviselkedés az, hogy az emelés napján nem fog megfelelő eredményeket hozni, leromlik a teljesítménye. Ahhoz, hogy újra beoptimalizáljon és jó eredményeket hozzon, hagyni kell futni legalább 3-5 napig.

Mint láthatod, a Google esetében valóban több időre van szükség az optimalizáláshoz, mint a Facebookon, így ha egy-egy kampány akár 3-4 napig is nem működik megfelelően, nincs okod pánikra.

A költségemeléses skálázásra egyértelműen a Cél CPA kampányok alkalmasabbak, mint a Konverziók Maximalizálása típusúak, ezek sokkal jobban reagálnak az egyes költésemelésekre. 

Vertikális skálázás

Vertikális skálázásról akkor beszélünk, amikor egy adott kampányon módosítjuk a költségkeretet pozitív irányban, ezáltal egy jól működő kampányra többet költünk, azt várva, hogy ugyan ezek a ROAS-on több konverziót érhetünk el.

Míg Facebookon bevált technika az egyes kampányok duplikálása, ez a Google-ben nem nyerő stratégia, ezzel maximum nagyon ritkán érhetsz el sikereket, akkor sem hosszútávon.

A Google-ben a költségemelés az egyik bevált skálázási stratégia, ami viszont sokkal jobban működik itt, mint a Facebookon.

Alapvető szabály, hogy az egyes költségkeret-emelések ne haladják meg a 20%-ot és 48 óránként 1x emelj. 

Ez azt jelenti, hogy ha egy kampányra például 10.000 Forintot költesz és konzisztensen hozza a konverziókat, profitábilis ROAS mellett, akkor emeld meg az adott kampány költését 12.000 Forintra. Várj vele pár napot, majd ha szintén meg vagy elégedve a konverziónkénti költséggel, emeld ismét 20%-kal, most már 14.400 Forintra.

Az ettől nagyobb mértékű emelés újra tanulási fázisba helyezheti a kampányt, ami összességében azt eredményezheti, hogy nem jól optimalizál be. Mi azt szeretnénk, hogy egy jól beoptimalizált kampány költsön egyre többet és többet.

Ha egy emelés után azt tapasztalod, hogy a konverziónkénti költség kezd feljebb emelkedni, csökkentsd vissza 20%-kal a kampány költését. Ezzel a módszerrel keresd meg azt a legmagasabb költést, ami mellett még kiváló eredményeket produkálnak az egyes kampányok.

Horizontális skálázás

A vertikális skálázás mellett elengedhetetlen a fiók horizontális skálázása, azaz az újabb és újabb közönségek tesztelése, amelyeket a későbbiekben vertikálisan is skálázni fogsz.

A horizontális skálázás során mindig a legjobban működő hirdetéseid használd és kutass újabb és újabb célközönségeket, amiket később vertikálisan tudsz skálázni.

A horizontális skálázás esetén nyertes kampányokat elkezdheted vertikálisan is skálázni, amennyiben Cél CPA típussal indítottad azt. 

A lekapcsolt vesztes kampányok helyett folyamatosan indíts újabb és újabb tesztelést (tehát folyamatosan skálázz horizontálisan) majd a 7. napon kezdj el skálázni, amennyiben profitábilisan működik az adott kampány.

Amennyiben a horizontális skálázást Konverziók Maximalizálása kampánnyal indítottad és találtál nyerteseket köztük, érdemes lesz ugyan ezekkel a beállításokkal elindítani Cél CPA kampányként egy nagyobb költségkerettel, majd ezt skálázni vertikálisan.

Retargeting kampányok

A Google és a YouTube hirdetéseket nagyon sokan csak hideg közönségre célozzák, nem használják ki a platform retargetingjében rejlő lehetőségeket.

Retargeting kampányok futtatása a YouTube-on erősen javasolt. Ha ezt nem csinálod, szinte biztos, hogy bevételtől esel el.

Ez a közönség már találkozott a hirdetéseiddel, esetleg már fontolóra is vette az ajánlatodat, de még egy kis gondolkozási időre van szüksége, vagy egyszerűen csak elfelejtette befejezni a vásárlást.

Ezek a felhasználók az alacsonyan lógó gyümölcsök, akiket egy retargeting kampánnyal könnyen vásárlóvá konvertálhatsz, vagy visszahozhatod a funnel egy megfelelő lépcsőfokába.

Egy érdekes tény, hogy jellemzően a retargeting hirdetések ROAS értéke a legmagasabb a YouTube-on

 

A retargeting kampányok során a nagyobb közönségek esetében Cél CPA kampányt, míg kisebb közönségeknél Konverziók Maximalizálása kampányokat használj.

Retargeting esetén mindig figyelj oda, hogy a megfelelő kizárásokat alkalmazd: Ha egy e-mail listát szeretnél retargetálni, vásárlásra ösztönző hirdetésekkel, bizonyosodj meg róla, hogy a célközönségből kizártad a vásárlókat.

Retargeting közönségek létrehozásához kattints az Eszközök és Beállítások menüpontra, majd a Megosztott könyvtár alatt válaszd a Közönségkezelőt

A közönségkezelőben a kék + jelre kattintva tudod kiválasztani a retargeting közönség típusát. A példában a Webhelylátogatók esetet nézzük át:

A következő oldalon a célközönség beállításait találod.

A pirossal bekarikázott résznél tudod beállítani a pontos célzást, valamint ez alatt az olyan egyéb kondíciókat, mint az időtartam vagy a célközönség előre kitöltése.

A célzásnál lehetőséged van a weboldalad egy konkrét oldalát célozni vagy akár kizárni, így tűpontosan célozható a funnel bármely része.

Tegyük fel, a kosárelhagyókat szeretnéd célozni, ekkor a beállítások:

„Az oldal URL címe tartalmazza ezt: domained.hu/kosar ÉS oldal URL címe nem tartalmazza ezt: domained.hu/order-reveived”.

Ezt természetesen bármelyik oldaladra érvényessé tudod tenni, például ha látta a sales oldalt, de nem töltötte le az ingyenes e-bookodat, újra tudod célozni az adott felhasználót.

Funnel optimalizálás

Nagyon sok esetben előfordulhat, hogy egy jó hirdetést készítettél és magabiztosan kezeled a Google felületén a kampányokat, azonban nem a várt eredményt kapod.

Minden esetben vizsgáld meg a mérőszámaid:
Ha a CTR, CPC, CPM, – tehát azok a mérőszámok, amelyeket a hirdetés minősége befolyásol – jó értékeket adnak, viszont nincs konverziód, akkor nem feltétlen a hirdetésekkel van a baj.

Ilyen esetben általában a weboldal funneljében kell a hibát keresni és optimalizálni azt.

A Funnel Optimalizálási Audit című anyagban részletesen végigmegyünk rajta, hogy miket is kell átnézned és optimalizálnod ahhoz, hogy megfelelően tudd skálázni a hirdetéseidet.

Ha úgy tűnik minden rendben van, akkor is érdemes időt fordítani a funnel optimalizálásra, ugyanis sokszor ez nyithatja meg a kaput egy magasabb szintre való skálázás előtt.

Felmerülő problémák és megoldásuk

Előfordulhat, hogy az eredmények egyik napról a másikra leromlanak. Ilyen esetben ne ijedj meg, a Google hirdetések során megesnek az ilyen hullámvölgyek.

Természetesen ha ilyet tapasztalsz, azonnal ellenőrizd le a funneled és a vásárlási folyamatot, hátha valami elromlott / nem működik megfelelően és nem tudnak a felhasználók rendelést leadni.

Ha mindent rendben tapasztaltál, várj 4-5 napot, mielőtt bármilyen módosítást is végeznél. Ha 4-5 nap múlva nem jönnek helyre a számok, akkor a következőket nézd át és fontold meg a beavatkozást:

Ha mindent rendben találtál a funneledben és a hirdetési fiókodban is, írj egy posztot az A-LEVEL Marketing Facebook csoportunkba, hátha más is tapasztal hasonló problémákat.

Mivel mi és sokan mások is hirdetnek a YouTube-on, elképzelhető, hogy már a megoldást is megtaláltuk.