GOOGLE ADS
E-KERESKEDELMI VÁLLALKOZÁSOKNAK

A Google rengeteg kiváló hirdetési lehetőséget biztosít, de időnként nehéz kiválasztani, hogy mi az, ami egy konkrét vállalkozásnak a legjobb eredményeket hozza.

Ebben az anyagban átnézzük, hogy az E-kereskedelemben milyen kampányokat érdemes használni és azokból hogy lehet a legtöbbet kihozni.

A cél, hogy a webshopod számára a legjobban teljesítő kampányokat tudd létrehozni, a lehető legkevesebb idő ráfordításával.

E-kereskedelemben használható kampánytípusok

A Google Ads egy minden E-kereskedelmi vállalkozás számára profitábilisan használható hirdetési forma, az viszont vállalkozásonként eltérő, hogy pontosan milyen kampánytípusokat érdemes használni.

Ezért fontos, hogy mielőtt belevágsz a hirdetések létrehozásába, gondolt át, hogy mi működhet legjobban a Te vállalkozásod számára és készíts egy tervet.

Nézzük meg, hogy milyen kampánytípusok használhatók sikeresen az E-kereskedelemben:

A legismertebb Google kampánytípus. A hirdetéseid a Google-ben végrehajtott keresések eredményeként, az organikus találatok előtt vagy után jelennek meg.

Akkor használható eredményesen, ha a termékeidre releváns keresőszavak megfelelő keresési volumennel rendelkeznek.

Egy ilyen kampány létrehozásához segítséget nyújt a Google Ads 101 című anyag, a hirdetések létrehozásához szükséges kulcsszavak megtalálásban pedig a Kulcsszólista összeállítása című anyag segít.

A shopping kampánynál szinte mindent a Google állít be helyettünk, így a konkrét kampány létrehozása egyszerű, de a többi kampánytípushoz képest meglehetősen sok technikai beállítást igényel.

Ezzel a témával részletesen foglalkozunk a Google Smart Shopping kampány indítása és kezelése című anyagban.

Ha már működik a webshopod, van forgalom az oldaladon, akkor a retargeting hirdetések szinte nélkülözhetetlen részét kell, hogy képezzék a marketing stratégiádnak. A Google ezeket a típusú hirdetéseket remarketing hirdetéseknek hívja.

Az oldalad korábbi látogatóit újra megcélzó hirdetéseket általában a Display hálózaton, esetleg a YouTube-on érdemes megjeleníteni. Ezekhez a kampányokhoz hasznos segítséget találsz az Ügyfelek szerzése Google Remarketing hirdetésekkel, illetve a YouTube hirdetések indítása című anyagokban.

A Display hálózaton lehetőségünk van megjeleníteni hideg hirdetéseket is, ez azonban valószínűleg kevésbé lesz sikeres, mint ugyanazon termék Facebookon futtatott hideg hirdetései.

Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: A Facebook hírfolyamát az emberek azért görgetik, hogy számukra érdekes tartalmakat találjanak, míg a Display hálózat oldalait azért keresik fel, mert valamit el szeretnének olvasni, esetleg valamire választ/megoldást keresnek.

Ebben az esetben pedig a hideg hirdetéssel azt kell elérni, hogy az adott felhasználó félbeszakítsa azt, amit éppen csinál és valami másba kezdjen. Emiatt ez a hirdetés típus nem biztos, hogy jó eredményeket hoz.

Összefoglalva: Szerintem érdemes lehet kipróbálni, de csak akkor, ha a többi hirdetésed már magabiztosan fut és jól teljesít. NE ez legyen az első számú fókusz!

Marketingstratégia esettanulmány

Tegyük fel a példa kedvéért, hogy a tint-store.hu webáruház marketing stratégiáját kell kidolgoznunk. Annak érdekében, hogy a megoldandó feladat ne legyen túl komplex, bontsuk részekre azt.

Az áruházban női és férfi cipők, ruházat és és kiegészítők kaptak helyet. Mi most kezdjük a férfi cipőkkel, azon belül is a férfi sportcipőkkel. Ebben a kategóriában ismert márkák termékeit árulják, mint pl. Adidas, Converse, Nike, Puma, Vans, stb.

Az első feladat az, hogy megnézzük, hogy az előző fejezetben említett kampánytípusok közül melyik működhet jól az adott vállalkozás esetében.

Keresési
kampány

A keresés kampány szinte biztos, hogy fontos részét fogja képezni a stratégiának, de ennek bizonyítása érdekében először el kell végeznünk egy kulcsszókutatást, amiben a Kulcsszólista összeállítása című anyag lesz segítségünkre.

Adja magát, hogy a kulcsszó kutatást a „férfi cipő” és a „férfi sportcipő” kifejezésekkel kezdjük a kulcsszótervezőben, ahol rögtön további releváns ajánlatokat kapunk.

A fenti képen néhány lehetséges kulcsszó van, a teljesség igénye nélkül.

Az első és legfontosabb dolog, amit leszűrhetünk a kutatás eredményéből, hogy megfelelően nagy keresési volumennel rendelkeznek ezek a kulcsszavak, ezzel bizonyítottuk a kezdeti feltevésünket: valóban megéri keresési kampányokat futtatni az adott webshophoz.

A javaslatokat végigböngészve végül az alábbi kulcsszólistát állítottam össze, feltételezve azt, hogy a webáruházban csupán néhány márka termékei érhetőek el:

MEGJEGYZÉS: Ez a lista sokkal bővebb is lehetne, de most nem az a célom, hogy precíz marketingstratégiát dolgozzak ki, hanem az, hogy az irányelveket konkrét lépéseken mutassam be, ehhez pedig nem tartom szükségesnek az összes releváns kulcsszó felkutatását.

A kulcsszavak alapján a keresési kampány struktúrája már könnyen felépíthető:

A kampány létrehozásában segítséget nyújt a Google Ads 101 című anyag, amiben részletes útmutatót találsz.

Shopping
Kampány

A shopping kampány szintén jó megoldás, mert az imént elvégzett kulcsszókutatásból kiderült, hogy a releváns kulcsszavak megfelelő keresési volumennel rendelkeznek.

Alapvetően 2 féle Shopping kampány közül tudunk választani:

Mivel a példa webshopban nem csak néhány termék kerül feltöltésre, ezért most a Smart Shopping kampányt használnám, mert sokkal kevesebb időt és energiát igényel a létrehozása és a kezelése.

A Smart Shopping kampány létrehozásában segítséget nyújt a Google Smart Shopping kampány indítása és kezelése című anyag.

Ami pedig a stratégiát illeti: A linkelt anyagban leírtaknak megfelelően két csoportra bonthatjuk a termékeket, ennek megfelelően külön kampányba (magasabb büdzsével) kerülnek a jól futó termékek, és egy másik kampányba a gyengébben teljesítők.

Ha még nem állnának rendelkezésre adatok, ami alapján eldönthető, hogy mely termékek teljesítenek jól, akkor minden terméket egy kampányban kezdenénk futtatni és később, amikor elegendő adat érkezett, elvégeznénk a felosztást.

A termékek szegmentálását a termékcsoportok használatával lehet megvalósítani.

Alapbeállításként a „Minden termék” csoport érhető el, így minden termékünket egyben tudjuk kezelni. Ha azonban például bizonyos termékeket ki szeretnénk zárni, mert azok rosszul teljesítenek, azt a fenti képen látható módon tudjuk megtenni.

1: Az „Alegység szerkesztése” ikonra kattintva ki tudjuk választani, hogy mely termékekből szeretnénk új csoportot/csoportokat létrehozni. Választhatunk például termékazonosító, kategória vagy márka alapján.
2: Be tudjuk állítani, hogy az adott termékcsoport hirdetései megjelenjenek-e vagy sem.

A fenti képen a 106-os azonosítóval rendelkező terméket kizártuk a hirdetésekből.

Remarketing
hirdetések

Ez az a hirdetés típus, ami minden esetben jól használható, ha már van forgalom egy adott webáruházban, ezért a mostani példában is fontos szerepet fog kapni.

A Display hálózaton megjelenített remarketing hirdetések jelentik a legkézenfekvőbb megoldást, ezért ezt a példa webshop esetében is felhasználjuk. A létrehozásukhoz részletes útmutatót az Ügyfelek szerzése Google remarketing hirdetésekkel című anyagban találsz.

Ahogy a linkelt anyagban is olvasható: léteznek statikus és dinamikus remarketing kampányok.

Példa statikus remarketing hirdetésre

Példa dinamikus remarketing hirdetésre

Mivel nem kell feltétlenül választani a két típus közül, ezért a példa webáruház esetében statikus és dinamikus remarketing kampányt is létrehozunk. Ha valamelyik szignifikánsan gyengébben teljesítene a másiknál, akkor azt a későbbiekben leállítjuk.

A dinamikus remarketing kampányok létrehozásának minden technikai részletét megtalálod a Dinamikus remarketingkampány létrehozása a Display Hálózatnál című Google leírásban.

A YouTube hirdetések eredményességét nehéz előre megbecsülni webáruházak esetében, ezért nem is bocsátkozunk találgatásokba. Helyette a videós hirdetéseket is belevesszük a marketing stratégiába és, ha nem sikerül velük hasznot termelni, akkor leállítjuk őket.

A YouTube hirdetések indítása című anyag segítséget nyújt a kampány elindításában. A hirdetés tartalmának kitalálásához és az anyag elkészítéséhez pedig a 6 hatásos videós sablon és elkészítésük című anyag ad iránymutatást.

Hideg hirdetések a
display hálózaton

A hideg hirdetések a Display hálózaton egy, az eddigiektől nagyon eltérő hirdetési forma. A Display hálózat oldalait ugyanis azért keresik fel az emberek, mert valamit el szeretnének olvasni, esetleg valamire választ/megoldást keresnek.

Ebben az esetben pedig a hideg hirdetéssel azt kell elérni, hogy az adott felhasználó félbeszakítsa azt, amit éppen csinál és valami másba kezdjen, mindezt egy olyan vállalkozás kedvéért, akiről korábban valószínűleg még nem is hallott. Emiatt ez a hirdetés típus nem biztos, hogy jó eredményeket hoz.

A példa webáruházunk marketing stratégiájában leteszteljük ezt a hirdetéstípust is, de számolunk azzal, hogy vélhetőleg nem lesz egy jelentős eredményeket hozó forgalomforrás – tehát nem érdemes jelentős erőfeszítéseket szánni erre, ha a kezdeti eredmények nem bíztatóak.

Konkurencia elemzés és Google Ads inspirációk

Hirdetések létrehozásánál mindig nagy segítséget nyújt, ha nem mindent kell teljesen a nulláról kitalálni, hanem van honnan ihletet meríteni. A Facebook hirdetések esetében ilyen az Ad library (hirdetéstár).

Szerencsére a Google hirdetések kutatására is vannak kiváló eszközök, amik nagy segítséget nyújtanak, ilyen például a Semrush. Ingyenesen csupán 10 keresést tudunk elvégezni és az eredmények is csak korlátozottan elérhetőek, de regisztráció és a bankkártya adatok megadása után van lehetőség 7 napig ingyen kipróbálni a teljes funkcionalitását.

Nézzük meg, hogy az előző fejezetben említett férfi sportcipőket értékesítő példa webshop konkurenciáit hogyan tudjuk elemezni, miközben inspirálódunk a versenytársak hirdetéseiből.

A semrush.com-ot megnyitva csak az elemezni kívánt oldal url-jét kell megadni és ki kell választani, hogy magyarországi adatokra vagyunk kíváncsiak.

Fizetett forgalom
mennyisége

A lenti képen már egy sokkal összetettebb felületet látunk. Nézzük meg a legfontosabb részeket:
1: Itt indíthatsz új keresést.
2: Ha elfelejtetted beállítani, hogy a magyar adatokat szeretnéd látni, akkor itt módosíthatod.
3: Beállíthatod, hogy az összegeket milyen pénznemben szeretnéd látni.
4: Összefoglaló az adott weboldal Google Ads aktivitásáról.

A fenti képen jól látszik, hogy az elmúlt egy évben szinte minden hónapban több, mint 100.000 látogatója lehetett az ecipo.hu-nak a Google keresési kampányokból.

FONTOS! A grafikonon becsült értékek vannak, tehát ezeket a számokat némi fenntartással kell kezelni, de alapvető következtetéseket mindenképp le lehet vonni belőlük: Az ecipo.hu nagy figyelmet fordít a Google hirdetésekre és valószínűleg sok forgalom is érkezik innen, ezért érdemes részletesebben elemezni ezt a vállalkozást.

A forgalommal kapcsolatban elérhető még egy érdekes statisztika, a SEO->TRAFFIC ANALYZIS menüpontban. Itt azt látod, hogy az adott weboldalra honnan és milyen arányban érkezik forgalom.

A konkurencia
kulcsszavai

Visszatérve az ADVERTISING->ADVERTISING RESEARCH menüpontra, az oldalon lejjebb görgetve találjuk, hogy milyen kulcsszavakra hirdet az adott vállalkozás:

Az ecipo.hu esetében ez a lista nem meglepő módon márkákból és konkrét termékekből áll, ez nyilván a vállalkozás jellegéből fakad. Így a példa webáruházhoz most új kulcsszó ötleteket nem találtunk, de más típusú vállalkozásoknál itt felfedezhetünk újdonságokat.

FONTOS! A fenti listában szereplő keresési volumen – bár valós adatnak tűnik – nem átlagot, hanem az előző havi keresési mennyiséget mutatja, ezért a szezonális trendek nagyban befolyásolhatják az itt megjelenő értékeket. 

Ha egy kulcsszó keresési volumenére vagy kíváncsi, akkor a Google kulcsszótervezőjére támaszkodj!

A hirdetések
szövegezése

A „száraz adatok” után jöjjön a kreatív rész. Nézzük meg, hogy az ecipo.hu milyen szövegeket használ a hirdetéseiben és azt milyen kulcsszavakhoz társítja.
1: Az oldal tetején válaszd az „Ad Copies” fület.
2: Láthatod, hogy hány különböző hirdetést futtatnak.
3: Adott hirdetéshez társított kulcsszavak

A hirdetéseket böngészve hamar feltűnnek az ismétlődő kifejezések és a cselekvésre ösztönzés, anélkül, hogy végigolvasnánk mind a 2000 hirdetést. Tehát ez az a rész, ahol a keresési kampányhoz inspirációt tudsz gyűjteni a versenytársaktól.

Ha több ötletre van szükséged, akkor nézz rá más versenytársak hirdetéseire, esetleg inspirálódj külföldi oldalak hirdetéseiből, amiket szintén a semrush.com-on tudsz elemezni.

A versenytársak
Display hirdetései

Az elemzett weboldal által futtatott display hirdetéseket az alábbi helyen találod:
1: ADVERTISING->DISPLAY ADVERTISING menüpont
2: Ads lapfül
3: Itt tudod kiválasztani, hogy a képes vagy a szöveges hirdetéseket szeretnéd-e megnézni.

Mind a képek, mind a főcímek jó inspirációt tudnak jelenteni – előbbieket jellemzően könnyen el tudod készíteni olyan online grafikai szoftverekkel, mint például a Canva.

Itt nagyon sok az ismétlődő hirdetés, aminek egyszerűen az az oka, hogy a display hálózat különböző oldalain eltérő méretű hirdetések jelennek meg és mindegyik kép elérhető mindegyik méretben.

Kampányok optimalizálása

Ha elkészültek a hirdetések, akkor a következő időszak az optimalizálásról, a teljesítmény maximalizálásáról szól.

Az első hónapban elvégzendő teendőket a Google Ads optimalizálás az első 30 napban című anyagban találod, ahol részletesen szó esik az alábbi témákról.

A linkelt cikkben szereplő témákon kívül 2 dologról érdemes még beszélni: az optimalizálási pontszámról és az ajánlattételi stratégiákról.

Optimalizálási
pontszám

Az optimalizálás pontszámot (optimization score), a Google arra használja, hogy visszajelzést adjon az egyes kampányok fejlesztési lehetőségeiről. A pontszámot az alábbi képen látható helyen éred el.

Ha rákattintasz a fenti képen jelölt pontszámra vagy a bal oldali menüben kiválasztod a „Javaslatok” menüpontot, akkor részletes javaslatokat kapsz arra vonatkozóan, hogy mit lenne érdemes változtatnod és az milyen javulást eredményezne az optimalizálási pontszámban.

Ezzel viszont óvatosan kell bánni. Fontos szem előtt tartani, hogy az optimalizálási pontszám az nem egy teljesítmény mutató és nincs közvetlen hatással az aukciókra. Ebből kifolyólag, ha nem éred el a 100%-ot, az nem jelenti azt, hogy mondjuk drágábban tudnál megszerezni egy kattintást.

Ezt azért hangsúlyozom ki, mert az emberek többségét zavarhatja, hogy nem éri el a 100%-ot, ezért elvégeznek minden javasolt változtatást, azokat is, amiket alapvetően nem lenne szükséges megcsinálni vagy éppen, hogy rontja az eredményeket. Tehát a Google javaslatait fenntartásokkal kell kezelni és jól át kell gondolni, hogy valóban releváns javaslatot kaptunk-e.

A javaslatokat a Google 5 kategóriába sorolja. Nézzük át ezeket és azt, hogy melyekkel érdemes mindenképp foglalkozni és miket kell átgondoltan használni.

Valószínűleg ez a legfontosabb kategória, a javaslatok többsége valamilyen hibára hívja fel a figyelmet, amit érdemes minél előbb kijavítani.

Ez a kategória arra fókuszál, hogy mennyit fizetsz egy kattintásért. A javaslatok többsége abba az irányba tereli a hirdetőket, hogy valamilyen automatizált ajánlattételi stratégiát válasszon. Ezzel a témával később, ugyanebben a fejezetben még részletesebben foglalkozunk.

Ennek a kategóriának a javaslatai arra vonatkoznak, hogy kik fogják látni a hirdetéseidet. A Google itt érezhetően arra szeretné rávenni a hirdetőket, hogy minél több embert érjenek el a hirdetéseikkel, azonban a javaslatok hatására megszerzett forgalom nem biztos, hogy értékes is lesz. Ezért az ebbe a kategóriába eső javaslatokat mindenképp érdemes jól átgondolni.

Ha például azt javasolja a Google, hogy vegyünk fel új kulcsszavakat (és ad is konkrét javaslatokat), akkor érdemes mindenképp átgondolni, hogy azok a kulcsszavak valóban relevánsak-e a termékünkre/szolgáltatásunkra.

Ennek a kategóriának a javaslatait is érdemes átgondolni, mert van köztük nagyon hasznos javaslat is, de akad olyan is, ami nem előnyös a vállalkozás számára.

Ha például egy webáruházad van és a Google a helybővítmény használatát javasolja, azt valószínűleg figyelmen kívül hagyhatod, ellenben ha a belső link bővítmény használatára buzdít, azt a javaslatot mindenképp érdemes megfogadni.

A Google arra próbál rávenni, hogy próbálj ki automatizált kampánytípusokat. Ezeknél a kampányoknál sokkal kevesebb beállítási lehetőségünk van, az optimalizálást a Google végzi el helyettünk. Ez általában kevésbé jó eredmény hoz, mintha valaki hozzáértően optimalizálja a kampányait.

Egy próbát azonban megérnek ezek a kampányok is, de érdemes rajtuk tartanod a szemed és leállítani őket, ha nem jól teljesítenek.

Ha részletesebben szeretnéd megismerni a javaslatokat, akkor a Google javaslatok típusai cikkében olvashatsz bővebben a témáról.

Ajánlattételi
stratégiák

Az ajánlattételi stratégia is olyan dolog, amivel érdemes kísérletezni, ha eddig még nem próbáltál ki különböző megközelítéseket.

A következőkben átnézünk néhány E-kereskedelemben használható stratégiát.

A stratégia lényege, hogy beállítunk egy maximális összeget, amit konverziónként fizetni szeretnénk és a Google úgy alakítja az ajánlatokat, hogy minél több konverziót tudjon elérni a megadott maximális összegből vagy annál kevesebből. (Természetesen arra nincs garancia, hogy ez minden esetben sikerülni is fog.)

Annak érdekében, hogy ez a stratégia működhessen mindenképp be kell állítani a konverzió követést, amiben segítséget nyújt a Google Tag Manager használata című anyag.

Fontos szem előtt tartani, hogy ha túl kevés a konverzió, akkor ez a stratégia nem fog tudni jól működni. Akkor érdemes használni, ha legalább havi 50 konverzió történik, a költségkeretet pedig érdemes úgy megválasztani, hogy a beállított cél CPA 2-3-szorosa legyen.

Az előző stratégiával szemben itt nem a konverziós költségre, hanem az elérni kívánt hirdetési megtérülésre fókuszálunk. Tehát például megadhatjuk, hogy egy adott kampányt hányszoros megtérüléssel szeretnénk futtatni. Természetesen a cél ROAS-t reális értékre kell állítani, ellenkező esetben nem fog tudni jól teljesíteni.

A fenti képen látszik, hogy az ajánlott cél ROAS 489%. Hiába adunk meg egy ennél jóval nagyobb számot, például 900%-ot, a Google nem fogja tudni teljesíteni az elvárásainkat, sőt, valószínűleg rosszabbul fog teljesíteni, mint eddig.

A fenti példánál maradva ideális esetben 450%-ot lenne érdemes először megadni, majd később, kis lépésenként emelni a cél ROAS-t. Tehát először érdemes mindig egy kicsivel az ajánlott érték alatt kezdeni és később apró lépésekben növelni.

Ahhoz, hogy használni tudjuk ezt a stratégiát, nem csak a konverzió követést kell beállítanunk, de a konverziók értékét is továbbítanunk kell a Google Ads rendszerébe. Ennek lépéseiről leírást találsz a Google Ads kampányok optimalizálás című anyagban.

Az előzőhöz hasonlóan ezt a stratégiát is akkor érdemes használni, ha már van legalább 50 konverzió, ami alapján a Google tovább tud optimalizálni.

Ez a stratégia a konverziók számát maximalizálja, de nem veszi figyelembe a kosárértéket. Tehát ennél a stratégiánál egy 1000 Ft-os vásárlás pont úgy 1 db konverziónak számít, mint egy 80 000 Ft értékű vásárlás.

Csak akkor tudjuk ezt a stratégiát használni, ha a fiókban be van állítva a konverzió követés, azonban akkor érdemes használni, ha van legalább havi 50 konverzió. Ennek hiányában a kampány gyengébben teljesíthet.

Ez a stratégia a cél ROAS-hoz hasonlóan a konverziók értékét próbálja maximalizálni. Opcionálisan ehhez a stratégiához is meg lehet adni cél ROAS-t.

Csak akkor tudod használni ezt a stratégiát, ha a fiókodban be van állítva a konverzió követés és a vásárlások értékét is továbbítod a Google Ads fiókodba.

A felsoroltak közül ez az egyetlen manuális ajánlattételi stratégia, minden kulcsszóhoz külön megadhatunk maximális CPC-t. Új kampányokat érdemes ezzel az ajánlattételi stratégiával indítani.

Hátránya, hogy ha komolyan akarod venni ezt a stratégiát és igyekeznél minél pontosabb értékeket beállítani, akkor ez egy nagyon idő- és energiaigényes feladat lehet.

Előnye pedig, hogy nem szükséges hozzá konverzió követés, sem meglévő konverziók, ami alapján a Google tovább tud dolgozni, emiatt jó választás újonnan indított kampányok esetén.

Az egyes kulcsszavakhoz tartozó max CPC-t az alábbi képen látható helyen tudod módosítani.

Ha végigolvastad mindegyik ajánlattételi stratégia leírását, akkor valószínűleg észrevetted, hogy csak a kézi CPC esetén nincs szükség korábbi konverziókra a megfelelő teljesítmény eléréséhez.

Emiatt az új kampányokat ajánlott ezzel a stratégiával elindítani, majd amikor már megfelelő mennyiségű adat áll rendelkezésre, akkor érdemes elkezdeni tesztelni a többi stratégiát a jobb teljesítmény elérése érdekében.